BERLINGSKE | 17 May 2019

On the occasion of their nomination for the Remmen Foundation Art Prize 2019 for Synthetic Seduction, their show at Annka Kultys Gallery in March 2018, Stine Deja and Marie Munk have been featured by Stine Hansen as “tomorrow’s stars in the arts” (article in Danish).


På vej mod toppen: Mød morgendagens stjerner indenfor kunst

By Stine Hansen

Menneskelignende hudskulpturer, abstrakt maleri, filmkabareter og installationer. De arbejder med vidt forskellige kunstformer, men har alle det til fælles, at de er nomineret til Remmen Fondens Kunstpris 2019. AOK har talt med de fire nominerede kunstnere og kunstnerduoer, der er en del af vækstlaget på den danske kunstscene.

Marie Munk & Stine Deja

Kan I beskrive jeres praksis, og hvordan I arbejder?

I vores fælles praksis er vi meget optagede af samfundets udvikling, teknologiske tendenser og absurditeter. Vi laver totalinstallationer, skulpturer og videoer, ud fra researchbaserede koncepter med henblik på at drage publikum ind i en alternativ virkelighed, der provokerer, overrasker og udfordrer folks opfattelse af normalen. Vores hensigt er at skabe æstetiske, anderledes og meningsfyldte oplevelser, der undrer og giver stof til eftertanke.

Hvad skal kunst kunne i 2019?

Kunstens betydning i vores samfund er enorm – især i en tid hvor vi lever i ekstremerne rent politisk, og hvor vi gennem internettet konstant bliver udfordret på, hvad der er op og ned. Kunsten skaber en ny dimension, den skal kunne leve i det øjeblik, beskueren står overfor den, men også blive ved med at folde sig ud efterfølgende. Kunsten skal på inkluderende og nytænkende vis opmuntre til refleksion og stillingtagen til samfundets aktuelle tendenser. Kunsten skal ikke stå på sidelinjen, den skal tage direkte del i samfundet og dets udvikling.

Bliver kunsten – i jeres øjne – prioriteret nok politisk i dag?

Nej. I en verden der i stigende grad er influeret af statistikker og algoritmer, er det virkelig nødvendigt, at kunsten bliver prioriteret. Det sagt, er der faktisk rigtig god støtte at hente flere steder som kunstner eller kunstformidler. Statens Kunstfond har for os personligt betydet meget for, at vi står, hvor vi gør i dag, og kan forsætte med at lave kunst med dybde fremfor at fokusere på salg. Men også priser som denne gør meget for at promovere unge kunstnere til at kunne nå ud til et bredere publikum, og det brede publikum er især interessant, når man snakker om kunstens politiske rolle.

Hvad vil det betyde for jer og jeres arbejde, hvis I vinder prisen?

Synthetic Seduction er vores første fælles projekt, derfor er nomineringen utrolig motiverende for os og vores samarbejde. At vinde prisen vil blot være et endnu større skulderklap og motivation for os. Derudover vil pengene selvfølgelig også være en stor støtte i forhold til fortsat at kunne prioritere vores kunstneriske praksis højt og tillade os at gå i dybden med vores arbejde.

Link to the interview →