IDOART.DK | 27 December 2021

Stine Deja’s solo exhibition ‘Dawn Chorus’ is named one of the “15 Most Viewed Exhibitions in IDOART.DK’S 2021 Calendar”.


Da 2021 endelig kom igang ovenpå en uendeligt lang nedlukning, blev det et travlt år på kunstscenen. De sidste 6 måneder synes især at være fløjet afsted, og det føles derfor ekstra opløftende at bladre gennem vores digitale kalender og gense nogle af alle de fantastiske udstillinger, som året har budt på.

Kunstens aktører har bakset med skiftende restriktioner, udskydelser, mundbind, håndsprit og negative tests, men alligevel formået at få kunsten ud i alle mulige afskygninger og afkroge af landet: Fra store solo- og temaudstillinger på institutionerne til mere intime undersøgelser på landets kunstnerdrevne udstillingssteder. Fra en kunsthal i et neongult skær i det vestligste Jylland til køledisken i Dagli’ Brugsen på Bogø. Fra en gammel herskabsvilla på Østerbro, over Ringsteds offentlige rum, videre til en engelsk have i Jyderup, en nedlagt råstofgrav lidt uden for Sorø, og til stævnen på et ombygget minestrygerskib i Ebeltoft havn. Fra spekulative fremtider til konfrontationer med nutidens racisme, over hydrofeminisme og økokritik, og videre til spørgsmål om tykhed, historiefortælling og livets kår midt i en pandemi. I 2021 er kunsten i sandhed kommet vidt omkring.

Tak til alle jer der løbende deler jeres udstillinger med os. I 2021 anbefalede vi 396 udstillinger og arrangementer i vores kalender. Heraf inkluderede næsten halvdelen – nemlig hele 168 – en billedserie. Her får du de 15 mest sete billedserier i idoart.dk’s kalender i 2021:

15. SIGNA “THE MARKET”
SIMIAN (KØBENHAVN), 29. MAJ – 3. JULI, 2021

“For centuries market life, in its diversity and explosive social nature, has folded artists, merchants, and peddlers into its structural fabric. Following the outbreak of the corona pandemic, the market space has gained a new place in our consciousness as the epicenter of contagion. The exhibition The Market positions its point of departure from this nullified space.”


14. GRUPPEUDSTILLING “OF GARDENS” 2021
OF GARDENS (JYDERUP), 14. AUGUST – 12. SEPTEMBER, 2021

“Kunstnerne i udstillingen har ikke et fælles tema eller udgangspunkt. Alligevel findes der et overlap. De deler en form for åben eller ufærdig æstetik og metode, hvor deres værker ofte udgøres af samlinger af objekter eller består af sammensatte dele, hvor det ikke nødvendigvis er tydeligt, om der er tale om et færdigt værk, en skitse til et endnu ikke realiseret værk, eller en mindre del af et større hele. Værker der på den måde er åbne, indgår altid i et væsentligt samspil med de omgivelser de placeres i, fordi det er utydeligt, om de er færdige eller stadig er i gang med at vokse, hvilket også gør det utydeligt, hvor værkerne slutter og omgivelserne starter. Omgivelserne bliver smittet med værkernes betydninger, og beskuerens opmærksomhed rettes i lige dele mod værket i sig selv og omgivelserne.”


13. JONAS KJELDGAARD SØRENSEN “BEACHED AT MY BREAST”
OXER (EBELTOFT), 22. APRIL – 9. MAJ, 2021

“Beached at my breast er strandet i epidemien og genåbningernes vugge, og transformeret i flere omgange for at få sin endelige form på dækket af Svartlöga. Minestrygeren der forliste på sin jordomsejling ud fra hollandsk kyst, og nu lægger fortøjet i Ebeltoft havn.”


12. SAMMENSTØD #1-6
RINGSTED GALLERIET, 6. MARTS – 20. NOVEMBER, 2021

“Med udstillingsprogrammet, SAMMENSTØD udfordres udstillingsformatet ved at vende vrangen på galleriet, træde ud af vante rammer og ind i byrummet. Gennem 6 udstillinger vil vi i løbet af året popup på forskellige beliggenheder i Ringsted. Rammen om alle udstillingerne vil være det sammenstød, der findes, når polære, kunstneriske genrer, udtryk eller medier simultant støder sammen med hverdagens rum.”

  • SAMMENSTØD 1
  • SAMMENSTØD 2
  • SAMMENSTØD 3
  • SAMMENSTØD 4 – FORHAVE
  • SAMMENSTØD 5 – KROP UDEN TITEL
  • SAMMENSTØD 6 – OFF-TRACK-LYS-FÆNOMEN

11. TORE HALLAS “AN EMPTY CONTAINER OF”
OK CORRAL (FREDERIKSBERG), 7. – 24. JULI, 2021

“Tore Hallas udstilling An Empty Container Of tager udgangspunkt i en personlig sorgproces, men udfolder den til en universel undersøgelse af relationen imellem fotografi og forgængelighed, tykhed og sygeliggørelse. Igennem det seneste års pandemi er eksistentialistiske spørgsmål om sygdom og død blevet nærværende for mange af os. Men for den, der lever i en tyk krop er patologiseringen konstant; den tykke krop italesættes som en beholder for et liv, den ender med at kvæle.”


10. IDA SØNDER THORHAUGE “BETWEEN ETERNITY AND TIME”
O – OVERGADEN (KBH), 13. AUGUST – 10. OKTOBER, 2021

“At være kvindelig maler er en kamp mod en kunsthistorie, som altid allerede er domineret af mænd. På Overgaden går Ida Sønder Thorhauge ufortrødent ind i denne historie og gør den til sin egen: Hendes nye serie af storskala oliemalerier med arkaiske motiver tilbageerobrer en repræsentation, der ellers sjældent spirer fra feministisk tænkning.”

9. STINE DEJA “DAWN CHORUS”
VESTJYLLANDS KUNSTPAVILLON (VIDEBÆK),
16. OKTOBER – 14. NOVEMBER, 2021

“With her solo exhibition, Stine Deja presents a total installation speculating on possible life forms for future species. A series of identical sculptures is placed in an artificial pond built for the purpose. Via a path of industrial steel grids, the visitors can walk around the artworks and experience them as they would observe animals in a zoo, or inspect goods in a warehouse.”


8. STUDIO THINKINGHAND “FERAL FETISH”
POLITIKENS FORHAL (KØBENHAVN),
4. NOVEMBER, 2021 – 22. JANUAR, 2022

“I takt med at termer som naturfredning og klimakrise vinder indpas i vores bevidsthed, udfordrer Studio ThinkingHand vores fortællinger om naturen i udstillingen Feral Fetish. Ordet feral betegner økosystemer, der er skabt i mødet mellem mennesker og natur. Som et landbrugsland er Danmark et af de mest ferale lande i verden med næsten ingen urnatur og lav biodiversitet. Alligevel fetisherer vi kornmarker, kirsebærblomster og bøgeplantager som ren natur, selvom de er plantet af og for mennesker.”

7. REGITZE ENGELSBORG KARLSEN & FREJA NIEMANN LUNDRUP “PORØSE VENER” EN NEDLAGT RÅSTOFGRAV (SORØ), 21. AUGUST – 19. SEPTEMBER, 2021

“Udstillingen smelter de to praksisser sammen i en symbiose med de rå omgivelser; Sten, jord, krop og vand. Freja og Regitze arbejder på hver deres måde med geologisk materiale og skulpturer, og udstillingen udfolder herved helt nye forbindelser, sammenhænge og stofligheder. Den undersøger og udforsker de store globale fælleskaber i det lokale landskabs materialer. Udstillingen arbejder med det cirkulære og forbundne i landskabet og vores kroppe. For en kort stund åbnes et ellers lukket landskab op og publikum inviteres med ind i landskabet og mødet med værkerne.”

6. GRUPPEUDSTILLING “THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED”
AROS (AARHUS), 21. APRIL – 24. OKTOBER, 2021

“Når ARoS genåbner, bliver det med en helt ny særudstilling, der udfordrer og forstyrrer det traditionelle og stereotype vestlige blik på afrikansk kunst. THIS IS NOT AFRICA – UNLEARN WHAT YOU HAVE LEARNED er en gruppeudstilling med en bred vifte af værker skabt af 26 toneangivende samtidskunstnere fra eller med relation til det afrikanske kontinent.”

5. EMIL KROG & EMILIE MEYER “KUNST OVER KØLEDISKEN”
DAGLI’ BRUGSEN (BOGØ), 15. MARTS – 7. APRIL, 2021

“Det seneste år med corona har været hårdt for kulturlivet og ikke mindst kulturbehovet. I lange perioder har kulturen været utilgængelig, da det ikke har været muligt at besøge de danske kulturinstitutioner, gå til koncerter og lignende. Udstillingen Kunst over køledisken er et projekt for udbredelse af kunst og kultur, nu hvor de gængse rammer for dette er lukket.”

4. SAHAR JAMILI “I SEE MONSTERS EVERYWHERE”
VILLA KULTUR (KØBENHAVN), 12. – 13. JUNI, 2021

“Med metalinstallationer og intimiderende videoer konfronterer billedkunstner Sahar Jamili (f. 1990) os med den danske racisme og hylder de, der overlever den. I hendes aktuelle udstilling i Villa Kultur på Østerbro bevæger vi os rum for rum gennem en identitetsforhandling. Samtidig får de hvide beskuere fortalt, at de ikke har ret til at dømme nogen som helst.”

3. JAVIER TAPIA “ENTROPIC MACHINE”
USYNLIGE STIER (KØBENHAVN), 26. JUNI, 2021

“Entropic Machine er et flerlags kunstnerisk forslag, der bliver udviklet over 8 uger på Krakas Plads. Projektet er en del af Usynlige Stier, et kunstprojekt for radikal samskabelse i Sigynsgadekvarteret, hvor æstetisk kvalitet og sociale bevægelser i kvarteret er en del af den overordnende ambition.”

  • Entropic Machine #1
  • Entropic Machine #2

2. GRUPPEUDSTILLING “ART OF SPORT”
COPENHAGEN CONTEMPORARY (KØBENHAVN),
21. APRIL – 24. OKTOBER, 2021

“For nogle er sporten et fristed, et arnested for fællesskaber, venskaber og selvudvikling, mens den for andre er et sted, der er ekskluderende og truer deres identitet og selvopfattelse. Det er netop denne dobbelthed, som Art of Sport undersøger. Gennem en lang række værker skabt af over 30 danske og internationale stjerner stiller Art of Sport skarpt på sportens kvaliteter og fællesskaber, men også på de negative sider, hvor sexisme, fremmedhad, kommercialisering og politiske interesser kan få os til at tænke over, hvad der er ’fair play’ – både på banen og udenfor.”

1. ARTHUR JAFA “MAGNUMB”
LOUISIANA (HUMLEBÆK), 21. APRIL – 31. OKTOBER, 2021

“Snart, når Louisiana genåbner efter lockdown, åbner udstillingen MAGNUMB med den amerikanske kunstner Arthur Jafa. Udstillingen bliver den til dato største præsentation af Jafas værker og har været planlagt i 2 1/2 år. Hele Jafas værk beskæftiger sig med den sorte amerikanske kulturs store og originale skaberkraft holdt op mod de sorte amerikaneres barske virkelighed.”

Link to the list